måndag 10 januari 2011

Kvalitetsstämpel för make up-artister

Vi vill att yrket ska ha samma status som andra hantverk och för att få kriterier för vad det innebär, säger Birgitta Lagerholm, VD för Makeupstudion Education och drivande bakom ansökan.

Brudsminkning och sotning

– Tidigare har alla kunnat kalla sig för en make up-skola. Vi vill att utbildningarna ska ha riktlinjer att följa så att man kan säga att ”Nu håller vår utbildning en viss kvalitet”, säger Birgitta.
Det var 21 september som Sveriges Hantverksråd godkände provbestämmelserna från Svenska Estetikers Yrkesförbund. Nu får man utfärda gesällbrev till personer som klarat provet till make up-artist.
– Det är ett gediget prov med en skriftlig och en praktisk del. Det verkar genomtänkt och bra, säger Börje Hagman vid Sveriges Hantverksråd.
I den teoretiska delen avhandlas ämnen som hygien, sminkning för media, sminkning för mode och ansvar inför kund. Därefter följer tre till fyra timmars praktik. Då får man visa sina kunskaper i ämnen som brudsminkning, sotning och 50-talsmakeup.
Har du rätt till studiemedel om du pluggar till make up-artist?
– På de gymnasiala utbildningarna har du ju det. Men mig veterligen är ingen av de eftergymnasiala studiemedelsberättigande, säger Birgitta.

Kvalitetsstämpel

Gesällbreven har lång historia i Sverige. Det äldsta man känner till är ett skräddarbrev från 1359. Medeltidens skrån hade strikt koll på hur många hantverkare som fick vara verksamma och flera yrken vi idag tar för självklara fanns bara i större städer.
Ett gesällbrev fungerar som en kvalitetsstämpel på en duktig hantverkare. Vilka hantverkare som får brev är också ett tecken på hur samhället förändras. Nu för tiden delas Sveriges vanligaste gesällbrev ut till frisörer och målare. Men det utfärdas inga för repslagare, kammakare eller bältesspännare.
– Ett gesällprov vi fick nyligen var billackerare, som man skulle kunna tro att vi haft ett tag. Tidigare åkte svenska tjejer och killar till Danmark för att skaffa det, säger Börje Hagman.

Jobbat många år

Gesällprovet har sitt namn från den gamla ordningen inom hantverk: Lärling, Gesäll och Mästare. Det tog många års slit för lärlingen att bli gesäll och mästare. Allt var kontrollerat av skrået. Idag är förutsättningarna med material och maskiner bättre än någonsin – men kraven är också högre.
– Man ska ha gjort 3585 timmar inom yrket för att ta provet. Många ungdomar når långt under gymnasiet. Andra har kanske jobbat som make up-artister i många år men har bara utbildat sig några veckor. De klarar nog gesällprovet ganska lätt, säger Birgitta Lagerholm.

Läs hela artikeln här.


Som vissa vet & andra inte.
Kommer jag & Petra utbilda inom Make up och hudvård nu till våren för medborgar skolan, vilket känns som en stor ära!

Att lära ut och godkänna dom med min underskrift.
Det skall bli jätte kul.

Skall satsa på att klara detta test innan våren är slut,
även att trycka upp ett annat diplom inom make-up inom snaraste tiden här på bloggen.

Make-up är på top 5 listan för mina största passioner i mitt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar